Voorbereiding voor het Maanwebinar

Hi jij!

Wat leuk dat je meedoet met het Maanwebinar. Op deze pagina leg ik je kort uit hoe je de plaatsing van de maan en de IC kan ontdekken via astro.com. Houd deze bij de hand tijdens de webinar.

Mocht je nog niet zo bekend zijn met astrologische berekenmethode, stuur dan een mailtje naar shop@indesterren.nl met je geboortegegevens en wij berekenen je profiel voor je en sturen die per mail op. Ik leg het je eerst op deze manier uit zodat je gelijk weet hoe je in de toekomst voor anderen een geboorteprofiel met transits kan berekenen!

Stap 1. Ga naar Astro.com en vind de knop ‘My Astro’ (in het menu bovenin). Je kan via deze pagina een profiel aanmaken of direct een horoscoop aanmaken. Ik raad je aan om een profiel aan te maken, zo kan je altijd bij jouw data en instellingen.

Stap 2. Als je een account hebt aangemaakt, ga naar ‘My Astro’ en klik op ‘Add new astro data’. Als je zonder account door wil gaan, kan je gelijk klikken op ‘Create a horoscope immediately, as a Guest User’.

Stap 3. Vul je geboortegegevens in. Gebruik een zo specifiek mogelijke geboortetijd. (Als je helemaal zeker wil zijn, kan je de geboorteadministratie van de gemeente waarin je bent geboren een mail sturen.) Zorg ervoor dat je de juiste plek aangeeft, ook in de VS heten er steden Amsterdam bijvoorbeeld, dus let op de afkorting van het land waarin je geboren bent. Nederland is NL en België is BEL.

Stap 4. In het volgende scherm klik je op ‘Extended chart selection’. Selecteer in het keuzemenu ‘Chart type’ ‘Natal chart + transits’.

Stap 5. Placidus is het meestgebruikte huizensysteem, maar ik gebruik zelf op het moment steeds meer het systeem equal house. Bij Placidus zijn de huizen oneven verdeeld, aan de hand van op welke plek je op de wereld geboren bent, in equal houses zijn ze even verdeeld en bepaald door de graad van je ascendant. (Ascendant op 10 graden Leeuw betekent dat het tweede huis op 10 graden Maagd valt.)

Onder ‘Options for zodiac and houses’ kan je het huizensysteem van je voorkeur selecteren. Mocht je pas beginnen en dit allemaal erg technisch vinden, kies dan gewoon voor de optie ‘equal’ zodat je mijn redeneringen makkelijker kan volgen. Klik vervolgens op ‘Click here to show the chart’. Mocht je een sterke voorkeur hebben voor een ander huizensysteem, of dat nu Placidus of iets anders is, selecteer deze dan.

Stap 6. Vervolgens krijg je een cirkelfiguur te zien. Dit hoort er ongeveer zo uit te zien, al staan de tekens, planeten en aspectlijnen voor jou op een andere plek:

De buitenste ring zijn de astrologische tekens, de binnenste ring de astrologische huizen. Zoek naar het maansymbooltje. (Mocht je een andere app of site gebruiken, pas op dat je de asteroïde Lilith niet met de maan verwart: die wordt vaak weergeven met een ingekleurd maantje of een maantje met een kruisje. De maan is meestal niet ingekleurd.)

In dit figuur staat de maan in Vissen in het negende huis. Mocht je niet bekend zijn met de symbolen die bij de tekens horen, je vindt ze via deze link.

Goed om te weten als de maan net tegen een nieuw huis aanloopt: persoonlijk trek ik een planeet die binnen vijf graden (5 zwarte streepjes) voor het begin van het volgende huis staat naar het volgende huis. Dit gaat alleen niet op als de planeet dan in een ander teken valt.

De groene tekens symboliseren de planeten zoals ze nu aan de hemel staan. Je ziet dat de maan voor deze persoon door Kreeft loopt op het moment dat ik deze chart aanmaakte – 23 maart.

In de onderste tabel zie je een overzicht van de zogenaamde aspecten – dit gaat over hoe de planeten zich tot elkaar verhouden. Zoek naar het symbool van de maan  en kijk naar de rij horizontaal van het symbool en verticaal van het symbool. (Wees precies, als je verkeerd kijkt neem je ook de verkeerde aspecten mee.) Hieronder zie je een overzicht van alle aspecten die er zijn. Tijdens dit webinar richten we ons op de zogenaamde majeure aspecten, die in het bruin zijn gemarkeerd:

In het profiel van bovenstaand persoon zie je bijvoorbeeld dat de maan een vierkant maakt met Mars, ook maakt de maan een driehoek met Jupiter.

Neem even de tijd om hiermee te puzzelen en schrijf voor jezelf eventueel een overzicht op met de aspecten van Saturnus. Je kan ook opschrijven in welk teken en huis de planeten in aspect vallen, bijvoorbeeld: de maan in Vissen in het negende huis sextiel Uranus in Steenbok in het zevende huis.

De IC of Imum Coeli is een chique naam voor het begin (ook wel de ‘cusp’ genoemd) van het vierde huis. De lijn die dus het einde van het derde en het begin van het vierde huis markeert. De IC wijst hier op het teken Maagd. Noteer op welk teken de IC valt.

Stap 8. Aan het eind van dit proces weet je dus in welk teken en huis de maan bij geboorte stond. Ook heb je de aspecten van de maan genoteerd en weet je op welk teken de IC valt. Schrijf deze gegevens op en houd ze bij de hand tijdens het webinar.